Tuesday, August 9, 2016

PERCUTIAN KE PERTH AUSTRALIA & TIPS BUDGET TRAVEL (PART 1)

ASSALAMUALAIKUM & HYE

Daripada title kat atas tu uguys mestilah tengah mencari TIPS & Tempat Jalan-jalan di Perth kan. So sekarang I akan cerita and share some experience and tips about my trip to Perth Australia on November 2015. KENAPA pilih Perth? Bcs bagi kitaorg, Perth is a city yang tak busy sangat and sesuai untuk relax with family.

CUACA atau WEATHER
On November, cuaca di Perth adalah Spring di mana ianya warm and sunny therefore during the day it is a lil bit hot tapi angin dia sejuk. pada waktu malam pula it is cooler compared to siang and better uguys pakai baju tshirt biasa 2 lapis. For more info & temperature about the weather or season you can click here Visit Australia .

FLIGHT TIX COST
For the flight tix I think it costs us about RM4k (for 4 adults) including baggage, insurance & food but korang kene tau how to manage your luggage. For us, we bought 40 kg (From KUL to PERTH) for 4 persons and 80kg (From PERTH to KUL). 

The flight will take about 6 hours so I suggest that you guys book the ticket on night time which will be easier (at least for me ! haha). We arrived Perth at 6:30 am and kat sana dh terang ! Bukan mcm Malaysia, kt cni gelap lagi kn tp kat sana dh terang mcm pukul 8 am.

APPLYING VISA (VISITOR)
Cost per head (adult) : 10-20 USD
Click here Australia Visa untuk buat Visa.
Siap dalam 24 hours. Tak perlu buat apa-apa just print out the slip yg dorang email just in case ada emergency kat sana. Visa ini akan terus di link kan dengan korang punya passport. MAKE SURE details yg korang masukkan dkt website tu betul ok.

ARRIVING AT THE AIRPORT
Once dah sampai dekat airport, korang jangan gelojoh nak pergi hotel ! Cari dulu simcard yg korang nak guna. Ada banyak jenis & pelbagai harga. Kat sana dorg akan suggest uguys based on korang punye trip. If one week dorg ada package oneweek, one month package lain. Untuk part ni I tak boleh nak bagi details sbb time I pg I tak sempat nak beli bcs my friend pick up kitaorg so we are so excited so we forgot. Dekat bandar dorg pon ada jual tapi I tak suggest beli kat sana bcs kat town lg MAHAL dr airport and tak banyak pilihan.

KERETA SEWA di PERTH
Korang boleh decide sama ada nak book kereta kat sana atau before pergi sana korang nak book. Kat sini I letak LINK yang MOST AFFORDABLE CAR RENTAL. Korang click sahaja
Aries Car Rental
Rentalcars.com

YOUR WAY TO HOTEL
Bergerak ke hotel, kitaorg menaiki my sister friend. Tapi kat sana ada banyak teksi & uber (pay by credit card). Tapi untuk korang yang nak sewa kereta, korang boleh cari syarikat sewa di Airport & pg ke hotel menaiki kereta sewa korang. Kereta sewa sangat murah dkt sana & for ur ease better uguys sewa. For us, kitaorg tak sewa bcs ada my sister friend and kitaorg byk pg dkt area town shaja.

HOTEL & BOOKING
Ok for hotel atau hostel korang kene banyak & pandai buat survey. Bcs I pg dgn family and my parents prefer  hotel berbanding hostel. So my hotel yg I duduk only cost us RM500 for 4 nights. Ada banyak lagi hotel murah, korang boleh cari dekat Trivago Agoda atau Booking.com . PALING PENTING tengok dkt review & feedback hotel tersebut.

Yang I duduk ni Kings Perth Hotel and review adalah 7.1 /10 which is goodla. And staff dorang pun baik & peramah. Bagi I okay and sesuai dengan payment hotel ini hehe. Once i dah sampai hotel, tak boleh check in lagi bcs still early (about 7 am) so we just rehat at the lobby. And for ur luggage, mestila banyak and besar kan so takkan korang nak bawak pg jalan-jalan so bgtau dekat receptionist hotel tersebut and dorang akan uruskan. Around 9 am kitaorg gerak keluar dari hotel dan mencari destinasi di town.


#1 TIP BOOK TIKET FLIGHT AWAL
Untuk jimatkan cost perjalanan korang I nasihatkan korang book time Air Asia promo (every year ada) tapi korang kene make sure cuti masing-masing ye. Di sini korang memang kene rsjin buat survey & update dgn segala promotion Air Asia hehe.

#2 TIP BELI SIMCARD DI AIRPORT
MAKE SURE korang beli simcard untuk mudahkan perjalanan korang. However, dkt bandar Perth dah ada banyak wifi. Tapi untuk uguys yg naj sewa kereta and tak boleh hidup tanpa internet better beli bcs murah je. It cost about 5 dollar (for 4 days i think).

#3 TIP BOOK HOTEL
Korang perlu tahu destinasi korang which is korang banyak nak pergi dkt area city atau pantai atau mana-mana and korang cari yang area berdekatan ctu. Macam I kiteorg mostly mmg nak pg area City so dats why I book hotel yg mmg dekat dengan city and I just jalan kaki and naik bus sahaja.
.
.

For PART 2 I will include PLACES TO GO which is still in progress. So dont forget to stay tune ! I hope uguys enjoy and entry ini dapat membantu korang yang nak pergi travel. Bye ! till my next entry. Here are some pictures to show uguys !



No comments:

Post a Comment